Бареков и Гарелов възстановяват Роженския събор

Двамата създават фондация, за да осигурят финансиране

Фондация „Рожен”,  в която ще бъдат поканени български интелектуалци,  ще основат журналистите Николай  Бареков и Иван Гарелов.

Решението е взето а целта е от следващата година фолклорния събор с над  100 годишна история отново да се възроди. Новината,   която със сигурност ще зарадва не само родопчани, но и всички почитатели на автентичния български фолклор  съобщи журналистът Николай Бареков който от Смолян започна кампанията си „България без цензура”.

"Знаете, Иван Гарелов е свързан с Родопите и ги обича, както и аз, а това е причината да се намесим в подкрепа на една такава кауза", каза водещият.

По традиция съборът се правеше на всеки 4 години през август, когато  българи от всички краища на страната се събираха под връх Рожен, където певци и инструменталисти се надпяват и надсвирват на няколко сцени.

С малки изключения традицията беше жива до 2006г. Планираният за 2011 г. събор, пропадна заради липса на средства и въпреки огромното желание на хората, за  към момента съборът  остана в историята.
Кратка справка от последният проведен на Рожен събор показва, че в него са участвали 6000 изпълнители от над 200 читалища в страната.

На Роженските поляни през 1961 година се ражда самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди", превърнал се в символ на събора и Родопите.
Тук изгрява звездата на всички големи родопски изпълнители – Георги Чилингиров, Бойка Присадова, Надежда Хвойнева, Христина Лютова, Румен Родопски, Веселин Джигов, Младен Койнаров.
От Рожен тръгва и пътят към голямата сцена и славата  и певицата Валя Балкканска.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини