Вкарват младежи от Смолян в симулатор на катастрофи

Атрактивно и много полезно обучение за рисковете, които грозят младежите, като участници в движението, организира сдружение „Отворена младеж” в Смолян. Обучението ще се  проведе съвместно с ОД МВР в областния град и като в истинско риалити ще покаже на младите хора какво ги грози на пътя. Чрез симулатор за шофиране, участниците ще влезнат в рискови ситуации. Със специални очила те ще погледнат през очите на един пиян или употребил наркотици шофьор и ще усетят ефекта им върху човешките способности. Същевременно пред сградата на ОД на МВР – Смолян, всеки желаещ ще може да види на специално разработен кантар, колко тежи неговото тяло при сблъсък с определена скорост (50, 90 или 130 км/ч).

След края на презентацията, младежите от Смолян ще имат възможност лично да се „впуснат“ в рискови ситуации посредством изброените инструменти. В допълнение те ще имат възможност да разберат по интересен начин и основните си права като европейски граждани чрез оригинална комикс-книга, която обяснява основните им права като граждани на Европейския съюз и начина, по който те могат да подават жалби до Европейския омбудсман. Книгата ще се раздава безплатно на тези, които отговорят на осем въпроса, свързани с тези права.

Събраните отговори ще бъдат анализирани и сравнени на по-късен етап с резултатите от същия въпросник, но разпространен сред младежи от Холандия, Белгия и Унгария.  Акцията ще се проведе на 17-ми септември 2013 година от 10 до 17 часа в залата на ОД на МВР – Смолян и пред областната дирекция. Тя е част от поредица от инициативи, които ще се проведат в три български града в началото на учебната година, и ще комбинират посланията за отговорно поведение на пътя и за разбиране на гражданските права от отделния гражданин. За осъществяването й в Смолян ще бъдат обучени пет доброволци.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини