Смолян сред вариантите за база за сирийски бежанци

Министерството на отбраната е готово да предостави сгради в 26 войскови райони за настаняване на бежанци от Сирия. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов на пресконференция по актуални въпроси. Найденов посочи, че сградите се намират в тежко състояние, за което са необходими много средства и време, за да бъдат пригодени за настаняване на бежанците.

Предложенията са за Кресна, с. Игралище (община Струмяни), Айтос, с. Русокастро, Карнобат, Звездец, Ардино, Момчилград, Нова Загора, с. Шивачево (община Твърдица), кв. „Устово” (община Смолян), Чирпан, с. Брод (община Димитровград), Любимец, с. Левка и с. Студена (община Свиленград), Симеоновград, Харманли, Болярово, Елхово и три села в община Елхово, с. Гуцал (община Самоков).

Министърът посочи, че тъй като става въпрос за военни райони с голяма площ и голям брой сгради, първо трябва да се направи преценка какъв брой бежанци биха дошли, за да се прецени колко сгради ще бъдат използвани. Оценката се прави според общи разчети и преценка на Съвета по сигурност за до 10 000 бежанци, които ще влязат в страната до края на годината. В момента, ако се смята, че има настанени към 3600 души, става дума за около още около 6300-7000 души, посочва БТА.

Найденов каза също, че не е без значение и какво е отношението и нагласата на местните власти и на населението за предложенията за настаняване на бежанци в тези райони. Той посочи, че към момента предварителната оценка на специалистите е, че разходите, свързани с приемането на бежанците, ще бъдат в рамките на около 10 млн. лв., като допълни, че това подлежи на уточняване.

Министър Найденов съобщи, че е разговарял и с началника на ВМА и има готовност болницата да дари за бежанците спално бельо и ваксини за инфекциозни заболявания, както и има възможност за предоставяне на мобилна клинична лаборатория и хирургична манипулационна за малка хирургия с необходимия персонал.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини