Хайдути подариха Вълчан войвода на село Борово

През юли тази година, с помощта на войводите беше изграден и осветен и параклисът "Света Богородица" край Югово

Село Борово получи специален подарък от Сдружение „Родопски Хайдути”, по чиято инициатива в центъра на селото бе поставена паметна плоча на Вълчан Войвода, поп Мартин и всички борци за свободата на България.

По традиция през септември лъкинското село Борово, чества своя празник с курбан и родопски ястия.

На събитието беше отбелязана 110-ата годишнина от заселването на първите български родове в село Борово – Бедрови и Грибачеви, и 85 години от построяването на църквата „Св. Рождество Богородично”.

Родолюбивите инициатори започнаха и възстановяването на стар параклис  „Свети Георги” в района над село Дряново, също в община Лъки. Изграждането му започна в началото на септември, а материалите за началото на  строежа вече са осигурени, основно от дарения.

Продължава обаче събирането на средства, за да се закупят всички материали, а комитите планират да завършат делото си до края на годината и да възстановят свещената християнска сграда в автентичния й вид от миналото.

Идеята за възстановяването на параклиса е поне от 2 години, но тежката  бюрокрация е забавила значително начинанието , сериозни спънки е имало по прехвърлянето на земята към църквата.

Параклисът ще се изгражда в местността Гергевица, над Дряново и така местните жители най-после ще сбъднат желанието си да имат храм за ежегодните си празнични курбани, които от векове събират християните на това място.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини