Родопските стада първи влизат в „Шенген”

Идеята за коридор за животни през българо-гръцката граница вече е в ход, заяви  народният представител от КБ Димчо Михалевски.

Още преди няколко години депутатът лансира идеята, която на фона на днешните реалности звучи екзотично, но преди 100 и повече години, тя е била ежегодна практика за мигриране на българските стада към Беломорието през зимата и на гръцки животни през лятото.

Според Михалевски представители на гръцката периферия „Източна Македония и Тракия” са проявили много голям интерес към идеята, а ползата от нейното осъществяване щяла да бъде от полза за фермерите и от двете страни на границата.

 Димчо Михалевски  посочи, че е обсъждал въпроса за трансграничната паша на добитък с министъра на земеделието Димитър Греков.

 „Разбрахме се двете комисии по земеделие и по регионална политика да структурираме един план за действие, по който да се предприемат стъпки от двете министерства на земеделието на  Гърция и България”, допълни народният представител. Според него трябва да се синхронизират ветеринарните правила между двете държави и да се картират възможните преходи на стадата с животни през ятото в посока към България, а през зимата- на юг. Гръцките партньори са заявили, че е възможно такива коридори да бъдат одобрени и преди влизането на България в Шенгенското пространство.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини