Правителството удря рамо на туризма с уникална стратегия

Вицепремиерът Даниела Бобева договаря директно туристи в Турция

„Правителството се ангажира с директно привличане на туристите от трети страни и това е съвършено нова стратегия в туризма”. Това обяви в Смолян вицепремиерът Даниела Бобева, която два дни обикаля региона за среща с хотелиери, ресторантьори и представители на местния бизнес. Втората седмица на октомври правителствена делегация, водена от Бобева ще посети Истанбул, за да започне директно привличане на туристи от балканския регион към ски курортите у нас.

„Ние трябва да се обърнем към туристи от трети държави и да правим по-активна кампания, не да се харчат пари за общи дейности, а да се приложи целеви, таргетиран конкретен и директен подход”, коментира вицепремиерът.

„За ски курортите в южната част на България потенциалния пазар са Гърция и Турция-там отиваме и каним туристите да заповядат, така държавата ще помогне на местния бизнес в туризма. Пампорово няма да оцелее като курорт без активна кампания, като най-реалистично е ски курортите да привличат туристи от Турция, Гърция и съседни държави”, допълни вицепремиерът.

Последните данни сочат, че за една година имаме 60% ръст на турските туристи в зимните ни курорти, както и доста сериозен ръст в летните курорти. „Оказва се че сме таргета за по-модерно мислещите млади хора в Истанбул, които търсят възможност за по-либерални условия, а Пампорово е най-близък курорт в европейската част на Турция”, обясни зам.- министърът на туризма Бранимир Ботев.

Вицепремиерът Бобева очерта и усилията на правителството към привличане на китайски туристи, както и максимално облекчаване на визовия режим.

„Говорихме за китайски туристи, може да ви се стори екзотично, но има голям интерес от страна на Китай за туризъм в България. Богатството ни е, че предоставяме възможност за всички култури -а китайците търсят история, интересни места, които ги няма другаде, балнеология”, коментира Бобева и апелира фирмите в региона и асоциациите да се подготвят, за да правят уникален и различен туризъм, защото това е шанса, да се привлече китайския поток, който вече измества основните туристически потоци в Европа.

Държавата ще направи всички възможни стъпки за облекчаване на визовия режим, но:

”Нека говорим с Брюксел, имаме аргументи, макар че виза под 35 евро не може да има, но може да минимизираме таксите, за да привлечем туристи от трети страни”, каза вицепремиерът и допълни, че една от идеите е многократната виза, която дава възможност в рамките на 5 години да има и втора виза.

За разбития път до Пампорово, който не е ремонтиран заради съдебни дела между възложител и изпълнител, Бобева каза, че ще съдейства за своевременно решаване на спора. „Не може два сезона да се провалят заради спорове, макар че това не е работа на държавата”, коментира Бобева и вметна, че в курорта има нужда от много работа, макар че е  с най-много български туристи от всички зимни курорти.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини