Община Смолян е пред финансов колапс

"Финансовото положение на община Смолян е критично", потвърди главният финансист Венера Аръчкова.

Заради неправилни процедури по проектите за ремонт на социалните домове в селата Петково и Фатово, и дневния център за деца и възрастни с увреждания „Звънче”, управляващият орган в лицето на ОП Регионално развитие е наложил финансови корекции от 482 хил.лв., които общината трябва да внесе като санкция, но няма от къде. В същото време, докато тези пари не се изплатят, са спрени дейности и разплащания по други проекти, финансирани по програмата.

Според зам.-кмета Марин Захариев, това особено затруднява общинските бюджети и може да доведе до фалиране на общини. Община Смолян е изпратила до Оперативна програма „Регионално развитие” протестна декларация заради наложените финансови корекции по приключилите вече проекти с европейско финансиране. Очаква се да я получат и останалите адресати - евродепутати от България, министър-председателят, депутати от Смолянска област и други.

В ситуацията има няколко парадокса -процедурата е минала предварителен контрол, минал е последващ контрол, проектът е платен и едва след „Одит на средствата от ЕС” е решено, че трябва да наложат финансова корекция. Общината трябва да плати санкцията в 14-дневен срок, което е абсолютен втори парадокс, защото по Закона за общинския дълг, поемането на дългосрочни дългове се предшества от редица обсъждания и гласувания, които траят над един месец. Има и трети парадокс - общините не могат по никакъв начин да обжалват наложените финансови корекции.

„Не е сериозно да се мисли, че общини от калибъра на Смолян, имат половин милион лв., с който да се разплатят на момента. В противен случай удържат от последващи проекти”.

Община Смолян е в тежко положение и заради липсата на приходи от продажби и други извън данъчни приходи, заложени в местния бюджет. От планираните 5 млн.лв. за тази година, в хазната са постъпили около 2%, обясни Аръчкова. На извънредна сесия местната власт поискала съгласието на общинския съвет за продажбата на няколко обекта, за които има изявен инвеститорски интерес. Мнозинството обаче е стопирало продажбите с аргумента, че трябва да се прави публично-частно партньорство, от което обаче в общинския бюджет няма да влезнат свежи пари. „При този тип партньорства общината ще даде сградите, инвеститорите ще направят ремонт  и ще ги използват, примерно за 10 години, но от това няма да влезнат никакви пари в хазната”, обясни Аръчкова.

На фона на 7 млн. лв. просрочени задължения и 8 млн.лв. кредити, за които ежемесечно общината трябва да внася по 150 хил.лв., положението става още по-тежко, обобщи Аръчкова.

Тя поясни,че смолянчани съвестно си плащат задълженията по данъците и към месец юни приходите по тях са изпълнени на 54%, но тези пари не могат да покрият заплати, ток и консумативи и другите разходи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини