Осиково черпи с ягодова ракия на празничен събор

Родопското село Осиково, известно като най-големия производител на ягоди в региона с над 300 декара, събра стотици на традиционния събор ,посветен на  ароматния плод.

Фестивалът  на ягодата се провежда за трета поред година и впечатли гостите с деликатеси  от червения плод, произведен от местните стопани.

Ягодовата ракия обаче си остава хит , а домакините-производители и на суровината и на уникалния еликсир обраха овациите докато  черпеха с  по глътка всеки гост.

Първенците по добив ще получат грамоти и награди, а кулинарната атракция беше трапезата с ягодови изкушения. Хит сред дегустаторите на родопските вкусотии стана овчето мляко,гарнирано с ягоди,мед и орехи.

За празника във високопланинското село, разположено на границите на три области-Пазарджик,Смолян и Пловдив- се събират родове с местни корени от цялата страна.

 „Тези събори се правят, за да се запазят корените, да не се забравят роднини и родно място, да не се забравя миналото, защото без минало, няма бъдеще”, каза кметът на девинското селце Велин Палигоров.  

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини