РИО – Смолян е партньор по международен проект за кариерно развитие

От месец юли т.г. стартира практическата реализация на проект „Професия Бъдеще”, по който се изпълнява от Сдружение „Знам и мога” съвместно с Регионалните инспекторати  в Смолян и София град, и английската организация Дакорум ЦДУ.

По него ще се направи проучване и анализ за изискванията на бизнеса в България, за да се усъвършенстват наличните системи за кариерно развитие и професионално ориентиране. На тази база ще се информират специалистите в тази сфера за използвани в други страни добри практики за предлагането на консултантски услуги според нуждите на пазара на труда.

 По проекта ще използват и адаптират успешно работещи в Англия практики, за да се повиши заетостта и конкурентноспособността.

Предвижда се общо 165 души да бъдат включени в дейностите, които ще се изпълняват до края на 2014 година. Ще се подготви доклад за изискванията на бизнеса относно качествата на кадрите на пазара на труда и възможностите, които предлага образователната система. Ще бъдат разработени обучителни материали и модули за кариерни консултанти и специалисти по неформално образование.

Ще се изготви справочник с подробно описание на десетте най-разпространени професии в България и изискванията към тях, както и наръчник с обучителни материали и електронно ръководство за кариерно консултиране.

Предвидена е и петдневна визита за обучение в Англия, а финансирането е осигурено по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини