Смолянчани искат книга за новата история на града

Трябва да се издаде книга с новата история на Смолян, посветена на изграждането иразвитието му. Около тази идея се обединиха гостите на  презентацията „Смолян – минало и настояще“, посветена на 53-годишнината на единния град. В Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ историци, краеведи и граждани, чуха представянето на темата от Цвета Колева, уредник в отдел „Нова и най-нова история на България”.

18 юни става  рожден ден на обединения град с Указ № 227 на Президиума на Народното събрание от същата дата 1960 година, с който селата Смолян, Устово и Райково се сливат в един административен център.

Така мечтата на видния родоповед Стою Шишков, който с удивителна прозорливост пръв говори за необходимостта от съединяването на трите селища покрай река Черна в един голям град, става реалност. По-възрастните граждани обаче смятат, че младите поколения растат без да знаят нищо за това, което е било част от живота на родителите им и трябвада има продължение на историята от последните 50 години, а не само преди това.

В тази насока РИМ – Смолян има подготвено издание „50 причини да обичам Смолян“, което съществува само в електронен вариант, защото не се е намерила финансова подкрепа за издаването на книга. Историкът Андрей Печилков, почетен гражданин на Смолян и дългогодишен общински съветник, заяви, че Смолян не е само гайди и родопски фолклор, а и съвременен културен център.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини