Сдружение "Родопски хайдути" дари на Кутела комитско оръжие

Портрет и оръжието на комитата Садък, получи като дар село Кутела


За празника на селото си, жителите на родопското село Кутела получиха уникален подарък –реставрирания пистолет на войводата Огнян Комитов-Садък. От името на Сдружение „Родопски хайдути”, оръжието бе връчено на наследника на комитата - Свилен Комитов.

Пистолетът датира от края на 19 век и заради деликатното си състояние след толкова време, бе поставен в специално създадена за целта кутия. Председателят на сдружението Манол Ружинов призова хората да помнят и да знаят, че село Кутела е имало войвода и примопмни  родолюбивото му дело. Наред с пистолета на комитата Садък, кметът на селото Емил Стоянов получи негов портрет. От Сдружение „Родопски хайдути” пожелаха на хората да са крепки и непобедими във времето.

Гости на празника бяха депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и общинските съветници Росица Караджова и Борислав Георгиев. „Благодаря ви, че ме направихте съпричастна към вашето тържество и традицията, защото тя ни събира по празници и ни дава сигурност, че ще пребъдем”, каза депутатът пред жителите на Кутела, което освен с комити, сега е известно и с родопските млечни  изделия на мандрата с европейски сертификат.

 
 

Празникът уважиха и общински съветници от БСП в Смолян, както и кметове на съседни села.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини