Кой ще бъде областен управител на Смолян? А на кого му пука?

Пазарлъците продължават до края на днешния ден, защото утре-петък- областните управители в 28-те административни района на страната трябва да бъдат избрани. Или поне така обеща на последното правителствено заседание в сряда премиерът Орешарски.

Пазарлъците за губернатори в някои региони нажежиха страстите между БСП и ДПС до най-тъмните нюанси на червения спектър. Като битката в Смолян не е толкова за икономически интереси, колкото за престиж и заявка за лидерство в района. Смолянска област се оказа парчето от административната карта, за което надцакването между двете партии текат потайно, но пък с жестока упоритост в изискванията на „партньорите”.  Особено важно се оказало качеството „вероизповеданието”.

По време на предизборната кампания, от ДПС цивилизовано твърдяха, че са либерална партия и всеки е добре дошъл при тях –независимо от пол, възраст и вероизповедание. Е да, ама пък не чак толкова.

БСП пък работиха тихо, но упорито и сега е време да компенсират загубата на последните кметски избори, и да покажат кой „командва парада”.

И докато ГЕРБ ще трябва да "ближе рани" и да си стяга редиците, както и да се занимава с вътрешнопартийни чистки в ръководствата на областно и общински нива, то БСП и ДПС вече си вадят и последните козове от ръкава, за да вземат превес.

Най-деликатна и показателна за това, коя ще надвие, е именно Смолянска област, защото тук няма турско малцинство, но пък има голяма общност с мюсюлманско вероизповедание. Християнската е по-малка, но пък с изградена в годините традиция и опит да управлява.

От ДПС предлагат няколко имена-сред които вероятно с най-голяма подкрепа сред всички и авторитет е на бившия областен управител д-р Петър Фиданов, който изигра и основна роля  в кампанията на ДПС - нищо, че го оставиха 4-ти в листата. Друго спрягано име е на амбициозния млад лидер на ДПС в Смолян Салих Аршински, който няма нищо против да поеме поста, но пък не е с достатъчно широка подкрепа. Чуват се дори и имената на втория в листата- ветеринаря д-р Владимир Янков, както и екзотични слухове за един от двамата зам.кметове на Рудозем.

Сред кандидатурите на социалистите за поста, макар също неофициални,  са на шефа на червените съветници в общинския съвет на Смолян адвокат Милко Гавазов, на бившия зам.-областен по времето на Тройната коалиция Димитър Кръстанов и това на Емил Хумчев. Последният беше втори в листата на БСП след Янкова и на косъм не влезе в парламента.

Според информирани източници, ДПС са готови да отстъпят на червените мястото в Смолян, само ако техния човек е представител на изповядващите  мюсюлманска религия. От БСП пък официално твърдят, че оставят всичко в ръцете на Орешарски, но неофициално везните се накланят с всякакви тежести...

И ако всичко е почтено и  честно, до колкото изобщо може да е в политиката, защо поне не си обявиха официално кандидатурите, които всяка от партиите защитава?

Оставяйки на страна партийните ламтежи и политически хватки - интересът на родопчани за това- кой ще седне в стола на областен управител, май вече се свежда само да пикантната клюка и гадаенето - кой -какви икономически и политически цели ще преследва. Защото функцията на областния управител може да бъде от "временна" и безлична най-много до колоритна и представителна.

 Когото и да сложат, Смолян нито ще цъфне, нито ще върже, защото на умиращ регион за какво му е огромна и раздута администрация? Кого да обслужва и с какво по-точно?

Просто изборът на губернатор ще бъде заявка за превеса на партийните сили и някаква индикация за основните играчи на парламентарните избори догодина. За които всички, особено ГЕРБ, говорят  като за предсрочни, а народът ги смята за неизбежни.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини