Агенцията по заетостта към Янкова: от 2г. не е имало поръчка за обучение на безработни

„Агенцията по заетостта е предприела всички необходими действия да не допусне неефикасно изразходване на средства или злоупотреба със средства от националния или европейския бюджет". Това обявиха в официалната си позиция от Агенцията по заетостта в отговор на твърденията на народния представител Дора Янкова за злоупотреба в Бюрото по труда в Смолян. Припомняме, че според депутата в бюрото са били усвоени средства за обучение на безработни, каквото обаче е нямало. „Злоупотребата е наложена от най-високо равнище, но сега горят дребни чиновници, които нямат вина, но ще прикрият престъплението на извършителите", заяви Янкова. Тя призова ръководството на службата да обяви за колко средства става въпрос, коя е фирмата, спечелила поръчката за обучение и ощетени ли са гражданите на Смолян.

„На територията на област Смолян са извършвани редица проверки по утвърдените процедури на Агенцията по заетостта (АЗ) на обучаващите институции, работодателите и на бюрото по труда. Извършвани са проверки във връзка с обучения на безработни или заети лица и от други компетентни институции: от Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" в Социалното министерство, от дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС) на МВР и други компетентни органи на МВР", заявиха от Агенцията.

„През последните две години обученията на безработни и заети лица, организирани чрез Агенция по заетостта на територията на цялата страна се провеждат само по реда и условията на ПМС №251/2009г. чрез ваучери, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" или по проекти на социалните партньори и Държавно предприятие „БГЦПО", включени в Националния план за действие по заетостта.

Агенцията по заетостта не е възлагала процедури за обучение по Закона за обществените поръчки на територията на област Смолян.

Обученията с ваучери се извършват от регистрирани доставчици на обучение (ДОб) като безработните или заетите лица сами избират ДОб от списъци, които са налични в дирекциите „Бюро по труда" (ДБТ), или от електронния продукт в сайта на АЗ. На служителите от ДБТ с изрична заповед е забранено да консултират или насочват заети или безработни лица към обучаващи организации. На всяко лице ваучерът се издава лично. Получилите ваучера лица следва да го представят на ДОб за включване в обучението", се казва още в позицията на Агенцията.

 

Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини