До края на 2014г изграждат системата за превенция срещу наводненията от река Арда

До края на март 2014 г., ще бъде изградена системата за ранно предупреждение по река Арда, като от българска страна  с нея ще оперира НИМХ, а от гръцка страна Гражданска защита. . Проектът ще осигури навременен и надежден способ за осигуряване на необходимата информация за вземане на мерки и намаляване на щетите при наводнения в басейна на река Арда в България и Гърция.

Това стана ясно по време на българо-гръцка среща в Смоалян, за създаване на система за ранно предупреждение за минимизиране на риска при наводнения в басейна на река Арда.

На срещата присъстваха представители на Басейнова дирекция – Пловдив, Националния институт по метеорология и хидрология – БАН, Регионалния фонд за развитие на Източна Македония – Тракия и Факултета по строително инженерство на Тракийския демокритов университет в Гърция.

Експертите единодушно отбелязаха необходимостта от система за превенция, тъй като река Арда, която е приток на река Марица причинява най-опасните наводнения в югоизточната част на Балканския полуостров.

Само от началото на тази година до момента в басейна на река Арда е имало две критични и опасни ситуации – в периода 14-15 март и 7-8 април.

Във  водосбора на реката се извършват дългогодишни наблюдения и се изработват сценарии за реални наводнения. За осигуряване на данните се поддържат хидроложки и валежомерни станции по поречието на реката и във водосбора й. Планира се  инсталиране на допълнителни автоматични станции, с цел подобряване на хидрометеорологичната мрежа. Всички усилия са насочени към създаване на системата  за ранно предупреждение и смекчаване на неблагоприятните последици от наводнения.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини