Драстичен спад на посещаемостта в детските градини в община Смолян

Посещаемостта на детските градини в община Смолян намалява значително, а през последните месеци се отчита драстичен спад на децата в детските заведения в общината.

„Проблемът с детските градини е много сериозен” посочи кметът Мелемов и допълни, че това има чисто социално измерение, но води до ниска събираемост на таксите. Градоначалникът бе категоричен, че детските градини  са приоритет за общината, а местната управа е готова да се откаже от други разходи, за да се запазят сегашните нива на таксите.

Главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова обясни, че в общината няма забавяне на плащания на такси за детски градини, но поради заради липсата на деца, размерът им е малък, а парите за консумативи си остават същите. На територията на  община Смолян има 15 детски градини, част от които в селата- Смилян, Турян, Ряка, Момчиловци и Кутела.

Аръчкова припомни, че през годините таксите от детските градини са постъпвали в общината, но въпреки това новото общинско ръководство е трябвало да изплати старите задължения за доставка на храна в размер на 275 хил.лв.  

Данните от Регионалното статистическо бюро за детските ясли в Смолянска област обаче показват, че най-големия спад на малчугани до 3 годишна възраст е бил през 2009г. , когато е достигнат критичния минимум от 11.9% . В следващите години нивото постепенно се покачва до 17.9% през 2012г. За сравнение най-много деца в яслите е имало през 2005г. Тогава са били обхванати 18.3% от децата, сочат данните за областта

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини