Седмокласниците ще подават документи за прием на първо класиране в VІ ОУ"Иван Вазов" в Смолян

След разговори с директорите на училища, като най-подходящо е избрано ОУ „Иван Вазов” – Смолян. Това съобщи старши експертът по организация на средното образование Младен Сираков. В следващите дни седмокласниците могат да получат служебните бележки с оценките си, те се издават от директорите на училищата, в които учат учениците. Приемът на документи е от 17 до 21 юни, в тези дни учениците могат да подадат заявленията си за първо класиране. Комисията ще работи от 8 до 18 часа, така че да има възможност родителите и децата спокойно да подадат документите, подчерта Сираков.

Общо 416 са местата в профилирани гимназии, профилирани паралелки и професионални гимназии в Смолянска област, за които ще се борят учениците, решили да кандидатстват след завършен седми клас.

Според държавния план-прием за учебната 2013/2014 г. на територията на областта са утвърдени общо 16 паралелки, от тях 12 са в профилирани гимназии.

По 4 паралелки ще приемат ПМГ „Васил Левски” - Смолян и ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян. 4 са профилираните паралелки в СОУ – по 1 в СОУ „Христо Ботев” – Девин, СОУ „Антим I” – Златоград, СОУ „Отец Паисий” – Мадан и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян. Още 4 паралелки са утвърдени в професионалните гимназии – 2 в ПГИ „Карл Маркс” – Смолян и по 1 в ПГТТ „Христо Ботев” – Смолян, и в ПГС „Н. Й. Вапцаров” – Смолян. Броят на завършващите тази година седмокласници е 990, с 84 повече от миналата година.

Осми клас в областта завършват общо 502-а ученика, с 9 повече от м.г. След завършване на основно образование учениците могат да продължат обучението си в общо 5 профилирани паралелки. Утвърденият държавен план-прием е по една паралелка в средните общообразователни училища в Доспат, Златоград и Неделино, една паралелка в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян и една паралелка в СОУ „Отец Паисий” – Смолян.

Утвърдени са и 8 непрофилирани паралелки – по една в средните общообразователни училища в Баните, Борино, Девин, Мадан, Чепинци, Чепеларе и 2 паралелки в СОУ – Рудозем. От всички СОУ в областта без прием тази година са СОУ – Старцево и СОУ – Върбина, поради недостатъчен брой ученици, завършващи 8 клас. 15 пък са професионалните паралелки, утвърдени в професионалните гимназии в областта.

След 10 годишно прекъсване отново е утвърдена и една професионална паралелка в СОУ – Неделино.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини