Учат децата в Смолян защо не трябва да хвърлят храна

Децата от клуб «Здрави и щастливи» към Регионална здравна инспекция в Смолян, ще се учат как да се изхвърля по-малко храна от домакинствата.

По повод 5 юни- Световен ден на околната среда, малките родопчани ще се запознаят и с ефекта от това върху околната среда.

За тях е подготвена и специална екологична екскурзия, за да видят с очите си и  богатството на уникалната родопска флора в района на защитената местност «Триградското ждрело».

Пътуването в планината е организирано от РИОСВ и РЗИ в областния град, в рамките на Първия Фестивал на дивите цветя, който се реализира по проект «Родопите – градината на Орфей».

Световният ден на околната среда се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена през 1972 г. в Стокхолм, Швеция. Всяка година се определя мото на Световния ден на околната среда и съпътстващата го Зелена седмица.

Темата през 2013 г. е: „Мисли. Яж. Спаси” и е свързана със загубите на храна. Според Организацията на обединените нации за храна и земеделие, годишните загуби на храна се равняват на 1.3 милиарда тона. Това е равносилно на количеството, произведено в Сахарската част на Африка. В същото време един от седем души си ляга гладен, а повече от 20 000 деца на възраст под 5 години умират ежедневно от глад....

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини