Младежи от 7 страни се сближават с готвене

Младежи от 7 държави преодоляваха предразсъдъците  помежду си чрез междукултурен обмен в Девин в продължени на седмица. В рамките на проекта на Центъра за европейски и международни изследвания „Яж. Учи. Европа", 24 души от България, Италия, Полша, Турция, Азербайджан, Грузия и Беларус представяха своята култура в областта на националната кухня, фолклора и историята си. Проектът се финансира от програма „Младежта в действие" на Европейската комисия. Целта бе изграждане на умения за общуване на младежи в международна среда, за активното им включване в борбата с културните стереотипи и създаване на възможности за преодоляване на предразсъдъците, както и създаване на подходяща среда за толерантен, структуриран диалог по отношение на етническото, религиозното и културно многообразие.   

Един от основните акценти на тренинга е готвенето заедно. Забавлявайки и учейки се в кухнята на традиционни за различните страни ястия, участниците опознаха различните държави, чрез богатството на националната им кухня. Така всеки опозна другия, преодолявайки стереотипите, насадени у различните нации, държави, религии, така и на общоевропейко ниво. „Проектът подобри разбирането на младежите за европейските ценности, преодоля страха от различното, показвайки, че всички хора са еднакви", обясни Калина Панайотова – ръководител на проекта от Фондация „Център за европейски и международни изследвания". Тя подчерта, че Девин е избран неслучайно за проекта, защото като смесен регион е пример за толерантност и съвместно съжителство.

Представителите на 7-те държави са приготвяли своите гозби под зоркия поглед на топ готвача от Великобритания Мик Купър. Панайотова посочи, че храната, напитките и специфичната култура на всяка държава е сплотила и обединила младежите, въпреки, че сред тях има представители на различни етноси, религии, а голяма част от държавите не са членове на ЕС. „Това е изключително важно, тъй като става дума за страни, които познаваме съвсем малко, заради което имаме наложени сериозни предразсъдъци", каза още Калина Панайотова.

Източник: родопи смолян

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини