1073 зрелостници се потиха на матурата върху Яворов

Директорите на СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" и СОУ "Отец Паисий" - Смолян бяха едни от първите, които предадоха изпитните работи на седмокласниците на комисията.

Нормално и без сътресения преминаха днешните изпити „две в едно” – матурата по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас.

Общо 1073 зрелостници, от допуснатите 1088, в Смолянска област се явиха на матурата. Това е почти 100% на явилите се на държавен зрелостен изпит, коментира началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски.

Навсякъде условията за явяване и начало бяха спазени, а най-късно обявеният час за начало бе 8.29 часа. Изпитът продължи 4 астрономически часа, а за явяващите се ученици със специални образователни потребности продължителността бе 6 часа. Тестът бе генериран рано сутринта чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации, а втората част - за създаване на текст - от 30 формулирани теми.

Темата, върху която зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение, бе "Изгубената родина в стихотворението "Заточеници" на Пейо Яворов".

В 10 часа започна и изпитът на седмокласниците по български език и литература, на който се явиха 935 ученици, сред тях и 12 деца със специални образователни потребности, които покриват държавните образователни изисквания.

От неявилите се 40 са ученици със специални образователни потребности и само 14 пропуснаха изпита по здравословни или други причини.

Изпитите приключиха около 13 часа, когато в Регионалния инспекторат по образованието започна работата на две комисии за прием и засекретяване на запечатаните анонимни писмени работи и цялата документация. Писмените работи на зрелостниците ще отпътуват за София, където ще бъдат проверени от специално назначена от министъра на образованието Национална изпитна комисия.

Резултатите от матурата ще станат ясни до 10 юни. МОМН допълнително ще обяви интернет адрес, където всеки зрелостник ще може да провери оценките си по ЕГН и входящ номер.

Писмените работи на седмокласниците ще се проверят от Областна изпитна комисия и трябва да се обявят до 4 юни.



Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини