Трима учители от Смолянско са удостоени с почетното отличие „Неофит Рилски”

По повод честването на 24 май – Ден на българската просвета, култура и славянската писменост, Министерството на образованието, младежта и науката присъжда почетното си отличие – грамота „Неофит Рилски” на трима преподаватели от Смолянска област.

С наградата за принос в развитието на българското образование се удостояват Мариана Момова – старши учител по математика в СОУ „Христо Ботев” в Девин, Диана Димитрова – директор на ОУ „Стою Шишков” в с. Търън и Живка Караманолова – главен учител в начален етап в ОУ „Иван Вазов” Смолян. Почетното отличие „Неофит Рилски” ще бъде връчено на наградените по време на тържествата за 24 май от кметовете на общините Смолян и Девин.

Номинациите са направени с решения на педагогическите съвети на съответните училища и предложени от началника на РИО – Смолян Иван Муцевски с мотивите:

Мариана Момова е дългогодишен учител по математика в СОУ „Христо Ботев” в Девин и освен че работи всеотдайно за авторитета на учебното заведение, подготвя и в извънучебно време своите ученици за олимпиади и състезания.Много от бившите й ученици вече са успешни математици, учители, инженери, лекари, стоматолози – успешно реализирани млади хора. Непрестанно следи съвременните тенденции в развитието на математическото и природонаучно образование и световните постижения в областта на математиката. Използва в пряката си работа с учениците интерактивни методи на преподаване и обучение.

Диана Димитрова работи в системата на средното образование от септември 1987 г. като учител по български език и литература и руски език. От 12 години е директор на ОУ „Стою Шишков” в с. Търън, община Смолян, което има високи резултати на национални и регионални външни оценявания, вътрешни оценявания, регионални, национални и международни конкурси и състезания. Диана Димитрова е директор с висока научна, методическа и педагогическа подготовка, активен общественик в село Търън и община Смолян, разработва и реализира в екип с колегите си, родителите, училищните настоятели и неправителствени организации различни проекти и програми за развитие на училището.

Живка Караманолова е дългогодишен начален учител и главен учител в ОУ „Иван Вазов” – Смолян, педагогическият й стаж по специалността е 30 години. От учебната 2011/2012 година е координатор на учителите от начален етап в Асоциацията на учителите по БЕЛ-Смолян, както и член на управителния съвет в Съюза на математиците в България – Смолян – координатор начален етап. Тя е дългогодишен базов учител към ПУ „Паисий Хилендарски” – от 1987 година до днес. В работата си използва съвременни интерактивни и иновационни методи, уроците в „Класната стая на бъдещето” са свързани със съвременните форми на преподаване на електронно съдържание по предмети.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини