За пръв път - педагог от Смолянска област с високата награда „Св. Иван Рилски”

Мария Семерджиева минути след връчването на престижната награда

Министърът на образованието, младежта и науката чл.-кор. Николай Милошев удостои с ежегодната награда „Св. Иван Рилски” Мария Семерджиева – директор на Ресурсен център Смолян.

Мария Семерджиева е първият педагог от Смолянска област, удостоен с наградата на просветното министерство „Св. Иван Рилски”.

Наградата се връчва за високи постижения и принос в образователното дело и е във връзка с честването на Деня на Св. Св. Равноапостолни Кирил и Методий, чийто празник по календар е на 11 май. 

Церемонията се състоя на 14 май т.г. в Рилския манастир, а наградата беше връчена лично от министъра на образованието, младежта и науката чл.-кор. Николай Милошев. Другите две награди бяха за  Виктор Петков Кръстев – директор на СОУ „Хр. Ботев“  Враца и Емилия Иванова – директор на Националната търговско-банкова гимназия –София.

В 10 часа игуменът епископ Евлогий отслужи тържествен молебен в църквата на манастира по повод честването на 11 май – Деня на Светите Равноапостоли Кирил и Методий. На ритуала присъстваха и директорът на дирекция в МОМН Лазар Додев, тримата носители на наградата, началници на регионални инспекторати, учители, кметове, ученици от областите Кюстендил и Благоевград.

След това в залата с иконите беше извършено и самото тържествено награждаване.

Наградата „Св. Иван Рилски” е учредена през 2006 година и се връчва ежегодно от МОМН на директори и учители за постигнати високи резултати в професионалната им дейност и принос в развитието на българското образование. Наградата представлява осветена икона на Иван Рилски и грамота.

Преди да връчи наградите министър Милошев сподели: „Тук, на това свято място няма как човек да не се замисли за това колко важно е изграждането на човешкия потенциал на нацията – нашите деца, които и днес са тук с нас. Това е обща задача, обща цел на всички. А първенците, които най-много са направили в тази сфера, трябва да бъдат приветствани именно на това свято място. И през следващите години всеки от нас може да даде още повече от себе си, за да видим една процъфтяваща България.“ 

Церемонията беше изключително вълнуваща – това сподели директорът на Ресурсен център – Смолян Мария Семерджиева, след завръщането си от Рилския манастир. Ръководеният от нея Ресурсен център – Смолян през последните години се утвърди с новаторския си подход и методи на работа с децата със специални образователни потребности. «През цялото време сме имали подкрепата на Регионален инспекторат по образованието – Смолян, за което съм много благодарана. За мен наградата «Св. Иван Рилски» е признание, но и задължава да работим още по-усилено в името на децата», сподели Мария Семерджиева.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини