Отлив на подкрепа за партиите в Смолянско, само БСП с ръст от близо 7%

Два мандата спечели „Коалиция за България” в Смолян и областта, а левицата измести ГЕРБ и ДПС, които взеха по един мандат.

30.66% от родопчани са гласували са БСП, 27.21%  за ГЕРБ и 17.52% за ДПС.

Така в новия парламент с 2 хиляди гласа повече от останалите партии отиват червените Дора Янкова и Емил Хумчев от Златоград. Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС са другите двама избраници от Смолян и региона.

Коалиция за България има първи резултат на вота в общините Смолян, Девин, Чепеларе и Баните. ГЕРБ се сринаха в районите, където по време на управлението им бяха закрити лечебни заведения - Девин, Смолян и Доспат, а в Мадан са трети след ДПС и БСП. Единствено в Златоград бившата управляваща партия успя да спечели пред останалите с 250 гласа, най-вероятно заради успешните два мандата на кмета от ГЕРБ.

Според окончателните данни от РИК макар и със слабо представяне, четвърта сила в региона се оказва "Движение България на Гражданите", която е получила 2.93 % от гласовете, за разлика от президентските избори, на които Меглена Кунева получи много сериозна подкрепа в региона.

„Атака” не е сред популярните политически формации и макар и 4-та сила в парламента, събра  едва 2.44% от гласовете на родопчани, което е с 1% по-малко дори от ПП "Национален Фронт за Спасение на България" и КП "Център - Свобода и Достойнство".

„Лидер” и „ДСБ” и РЗС са събрали съответно 1.96% и 1.7 % и 1.723%, а останалите формации са с под 1 процент от гласовете.

На фона на избирателната активност от изборите през 2009г. от над 63%, сегашната е с 10 пункта по-слаба, както и резултатите за всички партии, освен БСП.

ГЕРБ е с 8 % надолу, подкрепата за ДПС е намаляла с малко над 4%, а за „Атака” с около 2%.  За социалистите този вот бележи ръст от почти 7%.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини