Пет партии в Смолян поставят вота под съмнение заради редица нередности и нарушения

За пръв път на една маса, но не за дебат, а с обща позиция: от ляво на дясно-Зарко Маринов/ДСБ/, Дора Янкова /КБ/, Димитър Палагачев/Българияна гражданите"/, Салих Аршински /ДПС/ и Андрей Сираков /"Атака"/

За пръв път няколко партии, с коренно различни политически възгледи, седнаха на една маса , за да изразят обща позиция срещу организацията и провеждането на изборите. Те алармираха за ред проблеми в организацията и явен отказ на ЦИК и РИК в Смолян да съдейства при възникване на проблеми. Масово партиите не са получили документите, за да регистрират своите застъпници, мака че са ги заявили поне преди седмица. ДПС са подали 250 заявления за застъпници, а са получили 50, от които само 30 валидни. От ДСБ пък от 170 не са получили нито едно и са регистрирали застъпниците си като представители на политическа партия.

Представителите на петте партии „Коалиция за България”, ДСБ, ДПС, "Движение България на гражданите” и „Атака”, посочиха освен закъснението при издаване на удостоверенията за застъпници на опозиционните политически сили и множество примери с внесени жалби за купуване на гласове и агитация в деня за размисъл, на които РИК е отказала проверка.

Според тях голямо количество от доставените изборни бюлетини са дефектни, а принтерите в Секционните комисии имат мастило само за 90 копия. На практика това означава, че повечето партии няма да получат официални разпечатки на изборните протоколи и така ще се попречи на паралелното преброяване, алармираха смолянските политици от опозицията.

„Изборният кодекс е направен така, че да не може да работи”, заяви Димитър Палагачев, водач на листата на Движение България на гражданите и допълни, че да се работи в такива условия е „правен кошмар”.

Според Дора Янкова, водач на листата на Коалиция за България, изборното законодателство препятства демократичен и спокоен изборен процес. "Държавните институции бяха подложени на един голям натиск /по време на предизборната кампания", заяви Дора Янкова. Според нея е недопустим психическият натиск, на който са били подложени най-бедните хора, участващи в програми за временна заетост, финансирани с европейски средства, както и социално слабите граждани, които са били заплашени, че няма да получат дърва за огрев през зимата.

Председателят на ДПС в Смолянско Салих Аршински пък заяви, че имат сигнали за опити да се купят членове на Секционни избирателни комисии. „Легитимността на вота е поставена под съмнение, а случващото се е меко казано скандално”, заяви той и допълни, че дефектните бюлетини са стотици.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини