От РИК Смолян признаха, че има и дефектни бюлетини

„Случва се да има дефектни бюлетини, но дефектът е при опаковането им като кочани”. Това заяви председателят на РИК- Смолян Любомир Сираков, коментирайки сигнали от партии за дефектни бюлетини. Според Сираков секционните комисии са инструктирани как да се реагира при наличие на трите основни проблема с бюлетини, установени при доставката им в областта. Легитимността на вота се поставя под съмнение, заявиха по-рано на пресконференция местните лидери и кандидати на пет партии, алармирали за пропуски и проблеми около изборния процес.

 Според Сираков проблемните бюлетини са по-малко от 1% от общото количество. Дефектите са основно три- залепване на първата и последната бюлетина от два съседни кочана, остатъци от мастило от печатането и от лепило по бюлетините. В случай на останки от мастило, което по някакъв начин маркира документа, секционната комисия трябва да отдели бюлетината, да не допуска да се гласува с нея и да изпише, че е унищожена. При остатъци от лепило по ръбчето на бюлетината, гласуване ще се допуска.

Представители на Коалиция за България, ДСБ, Движение България на гражданите, ДПС и АТАКА сигнализираха на извънредна пресконференция за проблеми, свързани с организацията на вота.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини