Блокират границата край Златоград за Великден

Протестите на търговци и хотелиери от Златоград, които блокираха граничния пункт, ще продължат и по време на Великденските празници, когато трафикът и в двете посоки е най-силен. Радикалните действия целят правителството и останалите институции в южната ни съседка да вземат необходимите мерки, и  да се възстанови пропуксвателния режим през ГКПП-то от гръцка страна. Няколко едри търговци, занимаващи се със строителство и фуражи, са „въвели" забраните на пункта при Златоград и те стоят в основата на проблемите на границата с Гърция. Това обявиха протестиращите на граничния пункт при Златоград родопчани, които от понеделник през час спират движението през пункта в знак на протест.

Над 60 автомобила и буса , блокираха преминаването на коли и товари през границата на връх Костадин. Там има представители на бизнеса и от Смолян, и Кърджали. Недоволството на родопския бизнес е предизвикано от ограничението за преминаване на превозни средства над 2 тона, наложено от гръцките гранични власти. При откриването на пункта преди 3 години от българска страна е поставена табела за допустимо преминаване до 3.5 тона. Преди десетина дни обаче гръцките власти слагат друго ограничение за допустимия товар на преминаващите камиони. Целта е да се ограничи достъпът на евтини български стоки до гръцките пазари, които подбивали цените на бизнеса в Северна Гърция.

Протестиращите настояват гърците да свалят забраната на тяхна територия да влизат и излизат микробуси с тонаж над 2 тона. Напрежението продължава да ескалира, внесено е предложение до кмета на Златоград Мирослав Янчев в края на тази седмица, от петък до неделя, граничният терминал да бъде затворен в продължение на три часа и да се пропускат автомобили само за по един час. „Това ще създаде изключителни затруднения у гърците, тъй като освен многото българи, посещаващи гръцките плажове, в Златоград петък е пазарен ден и много гръцки семейства от покрайнините идват да пазаруват от нашите магазини”, обясни шефът на хотелиерското сдружение в Златоград  Александър Митушев. Според него има някакъв напредък по преговорите, като се говори за провеждане на среща в началото на идната седмица с представители на областните администрации на Смолян и на Северна Гърция.

"Тази среща обаче или ще е закъсняла във времето, или трябва да се проведе най-късно в четвъртък /2 май/, защото на другия ден хората вече ще блокират движението през пункта за по три часа”, обясни ситуацията Минтушев.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини