Блокираха за час границата край Златоград, утре протестите продължават

Превозвачи и търговци от Златоград блокираха  днес за един час пътя при ГКПП- Златоград – Ксанти в знак на протест срещу въведените от гръцка страна трафик ограничения, съобщиха от Общинската администрация в Златоград. Протестът се организира от инициативен комитет от Златоград, който не е съгласен с наложеното от десетина дни ограничение от гръцка страна да не преминават през пункта автомобили над 2 тона. На българска територия такава забрана няма, ограничението е съгласно поставени от другата страна на границата табели, забраняващи трафик на автомобили над 2 тона, уточняват от Регионална дирекция „Гранична полиция”- Смолян.

Движението през ГКПП- Златоград бе блокирано днес от около 20 микробуса и лекотоварни автомобили.

Предизвестие за протеста е внесено в Община Златоград, според което спирането на движението ще продължи и утре. Протестният инициативен комитет е съставен главно от превозвачи и търговци, потърпевши от въведената забрана за преминаване на пикапи и микробуси, информира Александър Митушев, председател на хотелиерското и ресторантьорско сдружение в Златоград. Той е разговарял с представители на търговско-промишлената палата в Ксанти относно проблема, но от гръцките партньори засега няма логичен отговор защо се нарушава принципът на свободно движение на стоки и хора през вътрешната за ЕС граница. За проблема е информиран премиерът и външен министър Марин Райков, посочи кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Според кмета сред бизнеса в граничния град има недоволство заради ограничението, което е довело до намаление на оборотите на търговски и туристически обекти. Местните бизнесмени смятат, че забраната е заради наблюдаващия се пазарен туризъм, след като жители от пограничния гръцки район редовно пристигат за зареждане с по-евтините български стоки. Табелата, забраняваща преминаване на коли над 2 тона е поставена преди години на гръцка територия, но нейното стриктно спазване започна от десетина дни, след протести от представители на търговци от Ксанти, уточняват от „Гранична полиция”- Смолян. Българските гранични полицаи само предупреждават шофьорите за съществуващото ограничение, но спирането на колите над 2 тона се извършва от гръцките им колеги на пункта.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини