Родопчани посрещнаха премиера Марин Райков като месия

Изтерзаните от коварно свлачище жители на родопското село Тънка бара, посрещнаха днес премиера Марин Райков и съпругата му Ивет с огромен плакат за благодарност и букети лалета.

 128 жители на селото в община Неделино три месеца живеят в стрес от пълзящата земя, която вече разруши две къщи и се наложи евакуацията на 12 души, сред които и деца, от фамилията Петрови.

Заради активираното свлачище са застрашени къщите на над 70 души живеещи в близост.

Въпреки опитите на кмета на община Неделино Стоян Беширов, проблемът да се реши своевременно, едва сега държавата даде рамо на бедстващите родопчани. Правителството отпусна 319 хил.лв. за изграждането на подпорна стена, която да спре земята, рушаща домовете на хората.  Дечицата от родопското село посрещнаха премиера Марин Райков с букети свежи лалета от местните градини и така изразиха благодарността на хората, че най-сетне държавата е чула за техния проблем и са взети мерки.

Преди няколко дни с отпуснатите средства от Комисията по бедствия и аварии и  е направена първата копка за изграждане на подпорна стена. Ден след това, премиерът видя с очите си, че земята на ската отново е тръгнала да се свлича.

„Вие сте единственият човек, който ни обърна внимание”, в един глас обясняваха хората от селото.

„Вие сте част от България, и най-малкото село има право на грижата на държавата, за да усети наистина, че е част от нацията.

За мен най-важното е да се отстрани първоначалната причина, а след това ще може да планираме какви действия да предприемем по-нататък”, отвърна им премиерът.

Той призна, че кметът на община Неделино е влезнал в кабинета му със заявлението, че няма да излезе, докато не се намери решение на проблема. Служебният премиер обаче остана наистина потресен, когато видя на място пораженията от свлачището върху къщата на фамилията Петрови, в която са живели три поколения.

Хората са евакуирани от три медеца в изоставената сграда на закритото от години селско училище в Тънка бара.

Лиляна Петрова, една от потърпевшите от семейството, се разплака пред гостите, докато показваше порутения си и изоставен от месеци дом. „Не плачи, сега ще се справим с проблема”, успокои я Райков.

Снимка: Лиляна/жената зад премиера/ с пълни очи показва разрушения си дом.

Според него първо трябва да се направи проект, за да може след това да се даде рамо от държавата на бедстващото семейство и околните засегнати къщи да се справят със щетите, и да изградят нови домове.

„Сега е важно първо да спрем първопричината причина, да се работи бързо, после ще обсъдим с кмета на Неделино какво може държавата да помогне”, обобщи ситуацията към момента премиерът.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини