МВР "удря" кандидат-депутати на ДПС

Дни преди официалния старт на предизборната кампания представители на ДПС в Пловдив са привиквани в местната полиция и са били карани да подписват предупредителни протоколи по член 56 от Закона за МВР.
Според него полицейските органи предупреждават писмено лицето, за което има достатъчно данни, че ще се извърши нарушаване на обществения ред.

„Това е един изключително притеснителен сигнал, който потвърждава най-лошите ни очаквания - че регионалните дирекции на МВР няма как да не се включат в предизборната кампания, нарушавайки правилата на честната политическа игра", заяви по време на брифинг лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той добави, че виканите от МВР са общински съветници от ДПС и са кандидат-депутати. Сред миналите пред районното са общинарите Бранимир Иванов, Антон Карагьозов. Очаква се оттам да минат и други активисти на ДПС - всички от квартал" Столипиново."
От полицията са обяснили, че акцията им е рутинна и е разпоредена от началниците им.

Лютви Местан потърсил МВР-шефа Петя Първанова, за да разбере кои са тези началници.
Тъй като не е успял да се свърже с нея, той пита чрез медиите кой е разпоредил тази акция, защо тя е избирателна и засяга общински съветници и кандидат-депутати от листата на ДПС?; Да допускаме ли, че МВР презумира виновност?; Вменява ли се вина освен по политически и по етнически съображения, тъй като всички са от квартал „Столипиново."

Междувременно от пресцентъра на Вътрешното министерство съобщиха, че министърът на вътрешните работи Петя Първанова е провела телефонен разговор с председателя на ДПС Лютви Местан.

Първанова е уверила Местан, че органите на реда са извършили рутинни полицейски действия в изпълнение на законовите им задължения, свързани с превенцията на престъпността.

В случая протоколът, по думите й, предвижда полицейските органи да предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.

В телефонния разговор министърът на вътрешните работи подчертава, че ангажиментите на МВР, свързани с изборите, са да гарантират реда и спокойствието при провеждането им.

„Ние ще се противопоставим на всеки опит предизборният дискурс да се трови със самоцелно етнизиране", заяви Местан в характерния си академичен стил, трудно разбираем за мнозина.
Сигналът за действията на полицията ще стигне и до мисията наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ, защото тези действия създават основателни съмнения за дискриминационен мотив, обеща още лидерът на ДПС.

Още преди да е започнала предизборната кампания заявявам, че ще искаме полицията да стои далеч от изборите. От полицията се очаква да осигурява реда, а не да провежда политически акции под прикритието на рутинни полицейски акции, подчерта Местан и заяви, че ще се противопоставят остро на опитите да се вмени вина по политически и етнически признак.

ДПС са притеснени от получена информация, че служебният кабинет, начело с Марин Райков, има намерение да финализира подписването на споразумение за партньорство между България и Европейския съюз, което очертава помощта от европейските фондове за следващия програмен период 2014-2020 година.

Лютви Местан припомни, че за настоящия програмен период ЕС е изисквал от страните да подготвят националните стратегически референтни рамки и България е договорила седем оперативни програми за текущия период.
За следващия период Еврокомисията подготвя обща стратегическа рамка за целия ЕС във връзка със Стратегия 2020. Всяка държава трябва да подготви споразумение за партньорство с ЕС, в който да се конкретизират националните политики.

Притеснението на ДПС идва от факта, че това, което ще договори служебният кабинет, не може да се промени през следващите седем години.
Този проблем надхвърля компетенциите на един служебен кабинет. Ако обаче ограниченията във времето налагат служебният кабинет да работи в тази теми, призоваваме незабавно свикване на консултации с основните политически сили, независимо от предизборната ситуация, заяви още лидерът на ДПС.

Той уточни, че те не са против служебният кабинет да работи по тази тема, защото не бива да се губи темпо, но всичко трябва да е в стриктна координация с основните политически сили и да има сериозно обществено обсъждане.
Няма как да сключим споразумение с ЕС преди да сме наясно какви са приоритетите ни и какво ще развиваме, заключи Лютви Местан.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини