Депутатите от ГЕРБ в Смолян отчетоха свършената работа

Областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов днес официално представи кандидатите за предстоящите извънредни избори от 22-ри многомандатен избирателен район. Екс депутатите от предишния парламент д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов, които са съответно на първа и втора позиция в листата, направиха отчет за свършеното от тях в 41-то Народното събрание.

Като депутат и зам.-председател на здравната комисия, по късно и неин председател, д-р Дариткова отчете 10 внесени законопроекта, проведени многобройни конференции и кръгли маси, приемни във всички общини на област Смолян.

Като успех тя посочи одобрените промени в законите за здравното осигуряване, за лекарствените продукти и за медицинските изделия.

Като минус тя отчете недостига на време, за разглеждане на второ четене промени в КСО, които регламентират получаването на стипендии за специализациите на лекари, младши съдии и прокурори.

В новата управленски програмата на ГЕРБ са залегнали повече мерки в пакетите от профилактични грижи за населението.

„Българският имунизационен календар сега съответства на най-добрите европейски и световни практики, като вече дава резултати.

България постигна най-ниска детска смъртност за цялата история на демографската статистика - 8,5%. През последните 2 г. няма дете, което се е разболяло от пневмококов менингит. Тези факти говорят, че инвестициите в профилактика  се връщат многократно в бъдеще”, допълни д-р Дариткова.

Според нея анализите на международните институции сочат, че имаме най-голям брой легла за активно лечение, а по-малко услуги се предоставят на хронично болните извън лечебните заведения - услуги по домовете, легла за долекуване и рехабилитация. Това е важно за регион като Смолянския с труднодостъпни населени места, а целта да се намали броят на посещенията в болници от хронично болните.

Като акцент д-р Дариткова посочи и нуждата да се разшири лечението на хората извън болниците, а спестените средства ще се ползват за скъпоструващо болнично лечение, когато то е без алтернатива.

Недялко Славов е бил народен представител в продължение на година и четири месеца, тоест 1/3 от мандата. През това кратко време в неговия актив са промени в законите за туризма, за енергетиката, за енергия от възобновяеми източници, закона за насърчаване на инвестиции в неблагоприятни региони с висока безработица.

Той е един от вносителите на проекти за решения за одит на енергоснабдителните и топлофикационните дружества, на ДКЕВР.

Освен по тези теми Славов се и изказвал по обсъждането на текстовете по Закона за горите, по Закона за държавния бюджет на РБ за 2013 година и др.

От парламентарна трибуна е поставял питания за невъзможността на фирми и лица от областта да кандидатстват по мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" от Програмата за развитие на селските райони и за хода на проектирането и строителството на хидроенергийна каскада „Горна Арда” на 25.01.2013 г.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини