500 души блокираха пътя Неделино -Златоград заради опасно свлачище

Жителите на неделинското село Тънка бара обявиха гражданско неподчинение и блокираха пътя между двете общини Неделино и Златоград.

500 души затвориха за 30 минути основната връзка, а протестите ще продължат докато не се реши проблема със свлачището, разрушило две къщи в родопското село и заплашващо околните постройки.

12 души от три семейства са отчаяни, защото вече трети месец са евакуирани в изоставена сграда на селското училище.

Хората живеят в пълна мизерия без ток и вода, а до момента няма отговор от Комисията по бедствия и аварии.

На бедстващите бяха обещани спешни мерки за укрепване на пълзящите земни маси, но до днес не е направено нищо.

Заради последните дъждове, които се изсипаха тези дни, процесите са станали още по-активни и къщите вече вървят към пропастта.

„След като никой не ни обръща внимание и не чува нашите жалби, ние ще блокираме пътища, ще гладуваме, ще предприемем и други крайни мерки, за да принудим властта да чуе и види бедственото положение в което сме", казват потърпевшите.

От община Неделино веднага след инцидента в края на януари извикаха геолози, които да проучат терена и оценят опасността.

„Сезирахме всички институции по веригата, настанихме хората на безопасно място, осигурихме топла храна, когато бяха в най-страшното. Нещата са на друго ниво и в ръцете на други хора. Аз ги умолявам да загърбят за момент политическите боричкания и да погледнат към проблемите на пострадалите, докато не е станало късно", призова кметът на Неделино Стоян Беширов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини