Дариткова и Янкова сигурни за парламента, кой от ДПС ще бъде трети депутат от Смолян?

Д-р Даниела Дариткова

Двете дами са сигурните депутати в следващия парламент, след като вчера стана ясен първият в листата на ГЕРБ в Смолян.

Сн. Екскметът на Смолян Дора Янкова

Като водачи на БСП и ГЕРБ, Янкова и Дариткова ще влезнат в 42 –то НС след изборите на 12 май.

Третият депутат ще бъде от ДПС, но все още не е ясно кой ще оглави тяхната листа.

Интригата се върти именно около него, защото по традиция ДПС е третата партия в региона с парламентарно представителство.

Сред двете най-спрягани за водач имена от Движението са на ексдепутата Ариф Агуш и Мустафа Карадайъ, който е на втора  позиция след Агуш по брой на номинациите от местните структури на партията в Смолянско. На тези избори 22-ри МИР Смолян ще има 4 мандата за народен представител, а не 5 както в предишния парламент.

Според последните социологически прогнози, всяка от трите основни партии- силни играчи в региона, към момента ще може да вкара по един народен представител.Една от тях обаче ще има двама депутати, а останалите по един, сочат проучванията.

Така освен Дора Янкова и д-р Дариткова, третият депутат ще е от ДПС, но коя от партия ще има два мандата, е въпрос на партийната подредба на листите на ГЕРБ и ДПС, защото тази на БСП вече е ясна. Втори в листата на БСП е златоградчанинът Емил Хумчев.

Така топката остава основно при ГЕРБ, които ако сложат силна кандидатура след Дариткова, ще могат да се надяват на двама депутати. Много въпросителни обаче има при ДПС, чийто електорат гласува единно и организирано, и може да донесе изненади.

Сн. Ариф Агуш

Дали ще заложат на Агуш, който добре познава местните структури и владее партийните игри, или ще пък ще изберат местен човек?

Сн. Мустафа Карадайъ

Освен Карадайъ силна подкрепа от структурите на местно ниво получи и ветеринарният лекар от Рудозем д-р Владимир Янков. Кадровата политика на партийните централи съвсем скоро ще внесе яснота в интригата, коя партия ще успее да вкара двама депутати – защото най-късно до 6 април, всички листи трябва да бъдат регистрирани.

И все пак единственият верен и обективен отговор ще дойде на 12 май, когато ще трябва да изберем кой да ни представлява в новия парламент.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини