С каракачански кучета и овощни плантации борят мечките в Родопите

С каракачански кучета, електропастири и засаждане на плодни храсти, РИОСВ в Смолян ще се бори за намаляване на щетите от мечки в Родопите. С 1. 886 млн.лв. по проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество”, екоинспекцията ще предприеме редица мерки.

Проектът ще се реализира на територията на Регионалната инспекция по околната среда и водите, а крайния срок за изпълнението му е януари 2015 г.

С част от средствата ще бъдат закупени и раздадени на стопаните поне 30 малки каракачански кучета, които да се отгледат и обучат от местните фермери. 150 електропастира пък ще бъдат безплатно доставени на стопанствата в областта.

По проекта се предвижда засаждане на площи от минимум 500 дка в райони, рискови за нападения от мечки. „Дивечовите ниви” ще бъдат с насаждения от ръж, овес и други култури, и ще изхранват прегладнелите н началото на пролетта мечки. Над 30 000 плодни фиданки пък ще бъдат посадени по горските периферии.

Екипите за бързо реагиране, работещ вече две години, също ще продължат работа на терен при случаи, свързани с кафявия звяр. Предвижда се изграждане на информационно-наблюдателна система, особено в райони далече от населените места. Там ще се залагат примамки с храна и чрез фотокапани, ще се проследява движението животните и оставените следи.

На финала на проекта ще бъде направен и документален филм за изпълнението на проекта по дългосрочната програма за превенция.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини