Официално: Ремонтът на пътя Асеновград - Чепеларе е замразен

Областният управител на Смолян Стефан Стайков предупреди, че спирането на ремонта на единствената връзка на Смолян с вътрешността на страната ще доведе до протести

Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков изказа безпокойство от решението за спиране на ремонтните дейности по главен път Асеновград – Чепеларе.

„Това е уникално недомислие", заяви губернаторът на среща с министър-председателя Марин Райков, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Изказването на губернатора е първото официално потвърждение от властта, че ремонта е замразен.

Преди около месец ексдепутатът Димчо Михалевски обяви, че според плановете на Агенция „Пътна инфраструктура" строителството спира, а ремонтните работи са отложени за 2014г.

Вече повече от година пътуващи по направлението алармират, че с ремонта не се случва нищо, а направеното до момента е имитация. На места шосето е станало по-тясно, а дупките и неравностите са се увеличили с пъти от преди ремонта.

„Това, което до сега е направено, ще бъде разрушено и ще се похарчат пак десетки милиони, за да се възстановяи. Второ, това е единствената ни дестинация, повярвайте ми – Средните Родопи нямат друга връзка", казва областният управител на Смолян пред служебния премиер Марин Райков.

„Скоро чествахме 100-годишнината от Освобождението ни по време на Балканската война, нашият край тогава всъщност се е освободил, още тогава подчертахме, че ние на практика, нашето истинско освобождение, нашето привързване към стопанския, административен и икономически живот към държавата ни до ден-днешен не е станало, защото точно инфраструктурата не ни е в ред. Да, ние знаем, че няма пари. Но точно там, този район да се откъсне, аз смятам, че това е политически саботаж", казва Стайков.

По думите му, заради спирането ще има изключително високо обществено напрежение, ще се блокира пътят.

„Хората ще протестират, ще лягат по пътя, това е сигурно. Чепеларе, Хвойна, Наречен, чак до Смолян жителите се готвят за това нещо", казва областният управител.

Той е помолил премиера да се намеси, за да се ревизира решението за спиране на ремонта.

 „Що се отнася до пътя Асеновград - Чепеларе аз самият поемам към Вас ангажимента - да проуча много внимателно каква е точно ситуацията и разбира се да ви информирам своевременно", е казал премиерът Марин Райков.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини