Езиковата гимназия в Смолян спечели фестивал с "Мъжки времена" на английски

Учениците от ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян покориха сърцата на публиката и журито с интерпретацията на „Мъжки времена” по Николай Хайтов и то на английски език. С постановката си, според регламента събрана в 20 минути, , те спечелиха първото място в областния формат на Фестивала за авторска драматургия и театър на английски език.

Фестивалът се провежда за първи път, затова от името на Регионален инспекторат по образованието – Смолян, старши експертът Радка Анастасова поздрави всички участници за ентусиазма, смелостта и готовността им да се изявят. Тя благодари на ръководството на НЧ „Христо Ботев-1871”, което предостави залата и сцената си за изявата на младите таланти.

Във фестивала се включиха общо пет училища от Смолянска област. В първата възрастова група - IV-VIII класс, с драматизация на „Котаракът в чизми”се представиха само учениците от ОУ „Васил Левски” – Златоград.

Във втората възрастова група - VIII-XII клас бяха представени пет сценични етюда. Ученици от СОУ „Антим I” – Златоград бяха подготвили две отделни постановки – авторски спектакъл „Продавачът на индулгенции” и „Пепеляшка”.

СОУ „Отец Паисий” – Мадан изиграха авторския си спектакъл „Лудница”, а учениците от ПМГ „Васил Левски” се представиха с „Гордост и предразсъдъци” по Джейн Остин. Спектаклите бяха оценявани от жури с председател - актрисата Емилия Ованесян и членове - Гинка Василева – гл.асистент във Филиала на ПУ „П.Хилендарски”, преподавател по английски език, Станка Блажева и Галина Ангелова – учители по английски език. Един от основните критерии за оценка бе степента на владеене на английски език, ясното и добро произношение на репликите. Освен това се преценяваше актьорската игра, декорите и костюмите.

„Всички ученици проявиха не само старание, а с вдъхновение изпълниха ролите си и журито беше затруднено”, призна Емилия Ованесян.

На трето място, заради по-ниската сложност на диалога, но пък с най-атрактивно сценично поведение, бе класирано СОУ„Отец Паисий” – Мадан и спектакълът „Лудница”. На второ място с най-добро владеене на английски език и най-сложен диалог се класира ПМГ „Васил Левски” с „Гордост и предразсъдъци”.

Безспорни фаворити и съответно на първо място с най-атрактивна актьорска игра се класираха ГПЧЕ „Иван Вазов” и „Мъжки времена”. Те ще представят област Смолян в националния кръг на фестивала, който ще се проведе на 20-21 април т.г. в София.

Първенците получиха специални дипломи, а всички участници – грамоти.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини