Историческият музей в Смолян образова ученици по история

По повод 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание Регионалният исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, съвместно с Природоматематическа гимназия „Васил Левски” – Смолян, стартира образователна програма на тема „110 ГОДИНИ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО ВЪСТАНИЕ”. Целта на дългосрочната образователна програма е надграждане знанията по темата, придобити в училище, представяне значимостта на събитието в националната ни история, както и възпитаване на младите хора в дух на патриотизъм и активна гражданска позиция.

Програмата стартира на 27 март 2013 година с образователен урок, съдържащ кратка теоретична част и презентация по темата. Учениците се запознаха с филма на БНТ „Илинденско-Преображенско въстание”,

както и с бойните реликви от колекцията „Оръжие от периода на национално-освободителните борби в Средните Родопи”, съхранявани в музея.  Под ръководството на музейните експерти участниците в програмата – осем единадесетокласници, ще имат възможността да проучат по-подробно събитието в националната ни история, да се научат да ползват документалните източници за въстанието, съхранявани в ТД „Държавен архив”, както и да посетят някои от паметните места в Средните Родопи, свързани с Илинденско-Преображенското въстание.

На финалната среща през месец юни, участниците ще представят изработените от тях  мултимедийни проекти, посветени на събитието.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини