Бум на опити за телефонни измами в Смолян

Зачестиха случаите на опити за телефонни измами в област Смолян,съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Смолян.

Само през последните дни са постъпили над 10 сигнала от граждани за опити за измама по телефона. В тази връзка ОД МВР – Смолян отново апелира гражданите да проявяват по-голяма бдителност и дава препоръки как да се предпазят от телефонни измами.

Схемите са различни, но най-актуални напоследък са измамите с пътно-транспортни произшествия.  Непознати звънят по телефона, но се представят за близки на жертвата и плачейки иска пари, за да плати гаранция в полицията или прокуратурата, за да го пуснат.

В друг вариант на измамната схема се искат пари за операция след катастрофа.

Измамниците са добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, умело имитират страдание, съчувствие, желание да помогнат и разчитат на наивността и съпричастността на своите жертви, които най-често са възрастни хора, припомнят от полицията.

За да не стават жертви на подобен род измами, полицията съветва гражданите най-напред да се уверят, че наистина са говорили с роднина или близък.

Да не предоставят личните си данни по телефона – не се знае за какво в последствие може да използва измамникът личните им данни.

За помощ се обадете в Районното управление “Полиция” или на тел. 112.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини