Мъж от Неделино обяви гладна стачка пред сградата на Съдебната палата в Смолян

43 годишният Севдалин Чандъров от Неделино протестира срещу решение на Районния съд в Златоград, с което родителските права над 5 годишната му дъщеря са дадени на съпругата му. Мъжът издигна протестни плакати, обвинявайки в корупция цялата съдебна система. Чандъров е категоричен, че ако от гладната стачка няма ефект, ще пренесе протеста си пред президентството в София. Емоционално превъзбуден от факта, че днес Окръжният съд в Смолян е потвърдил решението на по-низшата инстанция, той се закани и на по –крайни мерки, посягайки на живота си.

Според Чандъров съдът е присъдил детето на майката, която е от румънски произход, без да вземе предвид, че тя не е полагала грижи за малката Жанет през последните 4 години, защото е работила като берачка на ягоди в Испания. Бащата се опасява, че детето ще бъде заведено в Румъния без да знае и дума от родния език на майка си. В подкрепа на мъжа в Неделино е направена подписка в общината.

Сн.Съдия Игнат Колчев, който е запознат с делото още на първа инстанция, е категоричен, че законът е спазен.

Според говорителя на Окръжен съд в Смолян съдия Игнат Колчев обаче, ситуацията е съвсем различна от представената.

И двете съдебни инстанции са спазили буквата на закона, давайки родителски права на майката, не само защото детето е невръстно и от женски пол. Съдия Колчев обясни, че при бракоразводното дело заведено от майката Адреана-Вероника Петко, е доказана вината на Чандъров за дълбокото и непоправимо разстройство на брака. В такъв случай законът е категоричен-родителски права не могат да се присъдят на родител с доказана по съдебен ред вина, в това е категорична и съдебната практика.

Колчев обаче отказа да уточни каква е била вината на Чандъров, защото делото не е приключило и подлежи на обжалване пред Върховния съд. Той обаче посочи, че има два доклада от социалните служби-българска и румънска, които сочат, че момиченцето може да бъде дадено за отглеждане на майката.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини