Смолян излезе на митинг в подкрепа на театъра

Въпреки мразовитото мартенско време днес, в деня на Международния ден на театъра 27 март, смолянчани се събраха пред сградата на единствения закрит театър в България. За да подгрее ентусиазма на родопчани, протестният митинг започна с динамични парчета на "Смолян Брас-бенд".

До входа на сградата се изви опашка от желаещи да се подпишат в подкрепа на исканията за възстановяване на статута на Родопския драматичен театър, който в момента съществува само като общинска сграда, но е заличен от картата на театралните институции в страната.

От стартирането на петицията преди два дни, вече са събрани над 600 подписа, като много силна е  подкрепата и от младите хора в родопския град. Младежи от БЧК бяха сложили и касичка за дарения, в помощ на 23 годишната Светлана Килявкова от Смолян, която спешно се нуждае от костно-мозъчна трансплантация, за да живее. Така родопчани едновременно подкрепиха две благородни каузи-да "възкръсне" театърът и да продължи да бие едно младо сърце.

Актрисата Емилия Ованесян, която е ръководител на Младежката театрална школа "Юлия Огнянова", обяви от трибуната исканията на инициативния комитет, който ще се бори за спасението на храма на Мелпомена. Тя прочете отвореното писмо до министъра на културата Владимир Пенев, премиера Марин Райков и всички български евродепутати. Културните дейци и обществеността искат само едно-държавата да възстанови статута на закрития преди 2г. и половина родопски театър, той да се напълни отново с живот на сцената и пред нея, за да има смисъл 60 годишната му история, и бъдеще за културата, и духовността в Родопите.

Сега сградата се стопанисва от общината, но в нея няма театрален и културен живот, макар че се очаква на 5 май да се открие 3D кино, а от скоро в нея се приюти и ансамбъл "Родопа".

"Властта не иска да ни чуе, нямаме отговор на отвореното писмо до Министерство на културата, а дори си позволяват да наричат сградата на театъра "парник", въпреки че тя е спечелила престижна международна награда, равняваща се на "Оскар" в архитектурата, възмутено обяви актрисата Миряна Найденова.

"Докато не ни чуят, ще има протести до дупка! Искаме диалог с властта, надяваме се министърът на културата Владо Пенев, който е наш колега да ни разбере !", заяви актьорът Адреан Петров, който е управител на сградата.

"Да помогнем тази сграда отново да стане театър", призова младеж от Смолян, израсъл на сцената на РДТ.

След митинга, смолянчани влязоха в голямата зала №1, за да гледат спектакъл с откъси от емблематични постановки, сътворени на родопска сцена.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини