Инициативен комитет от артистичния елит с петиция до министъра на културата: "Да спасим Смолянския театър"

Видни творци, артисти и общественици, създадоха инициативен комитет за възстановяване статута на Родопския драматичен театър „Н. Хайтов” в Смолян. Инициативата за възстановяване на емблематичния смолянски театър е подкрепена от режисьора Юлия Огнянова, която е почетен председател на комитета и проф. Стефан Данаилов, който е председател. Сред известните имена са певицата Валя Балканска, писателят Любомир Левчев, Теди Москов, Мая Новоселска, Мариус Куркински, актьорите от закритата смолянска трупа и др. В инициативния комитет се включиха и кметът на община Смолян Николай Мелемов, областният управител Стефан Стайков.

Искането е да се възроди като държавна структура Родопският драматичен театър, който през годините е получил множество награди и признанието, че е явление в българската театрална атмосфера.

Авторите на петицията настояват да се отменят текстовете от постановление от 2010 г., с които РДТ се влива в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов”- Пловдив. Към това искане се присъединяват кметът на Смолян Николай Мелемов и областният управител Стефан Стайков, които са членове на инициативния комитет.

Кметът Мелемов изрази увереност, че театър в Смолян отново ще има. В театралната сграда, която е прехвърлена като общинска собственост, ще функционира Регионален културен институт за сценични и музикални изкуства. Стопанисването на сградата от общината през последната една година е коствала много по-малка издръжка от безконтролните средства, които дотогава са давани за държавния театър, посочиха от протестния комитет.

 „Държавата трябва да ни подкрепи, а от своя страна общината ще направи всичко възможно това да стане въпреки тежките времена."

Мелемов заяви, че е оптимист относно съдбата на театъра: „Сигурен съм, че ще има театър в Смолян, държавата трябва да ни подкрепи. Най-голямата грешка през последните две години и половина е това, че театърът спря да изпълнява функцията на театър”, каза кметът и добави, че е разговарял с кметове от общините в област Смолян, които също са заявили, че имат нужда от театър и искат постановки да гостуват и при тях.

„Хората имат нужда от духовност в тези тежки времена”, заключи смолянският градоначалник.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини