Учители по български език и литература „тренират” за външно оценяване

Специализиран тренинг за близо 100 учители по български език и литература организира Регионален инспекторат по образованието – Смолян в рамките на три дни.

Обучението води доц. д-р Гергана Дачева – ръководител на катедра „Български език” в Софийския университет, автор на книги като „Успех на изпита по български език след 7 клас” и „Успех на матурата по български език”.

Доц. Дачева ръководи и анализира кандидатстването в Софийски университет през последните години, участва в различни проекти, които през годините се стремят да усъвършенстват образователната система в България, участва и като експерт към МОМН при подготовката на тестовите задачи за външно оценяване и за матурата за 12 клас. Затова работата й с учителите по време на обучението е изключително ценна, подчертаха участниците в тренинга.

На 14 март обучението беше насочено към подготовката за външно оценяване за завършен 4 клас. Доц. Дачева представи резултатите от доклад на работна група от експерти, свързан с външното оценяване. Една от препоръките в него е необходимостта от модифициране и обновяване на форматите за външно оценяване, защото по думите на доц. Дачева учениците свикват с определения формат и той престава да действа. Затова и тази година има изцяло нов формат за външно оценяване за 4 клас.

Експертите препоръчват и по-сериозен подбор на квесторите, тъй като в някои училища се е наблюдавало подсказване или направо диктуване на отговорите. Така излиза, че външното оценяване за завършен четвърти клас се подценява, а голяма част от грамотността на учениците се формира точно в началния курс, подчерта доц. Дачева. На това старши експертът по начално образование в РИО-Смолян Лидия Парпулева репликира, че в Смолянска област отношението е съвсем различно, а за квестори при външното оценяване на четвъртокласниците се канят учители от горен курс.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини