Нападнатото от стръвница стадо за пореден път жертва на звяра

Четирите овце, които са били умъртвени в продължение на няколко дни от мечка стръвница край Осиково, са от същото стадо и в същия район, в който е било и последното регистрирано през миналата година нападение.

Звярът е оставил многобройни следи в района, а за част от нападенията овчарят твърди, че е станал очевидец. Най-вероятно, кучета-пазачи на стадото са прогонили мечката, тъй като са намерени четири убити животни, без да са ядени.

Предполага се, че гладната мечка е направила поредицата от нападения, защото не се е нахранила и отново се е връщала, за да довърши започнатото.

Всяка вечер при прибирането на стадото тя е отмъквала по една овца, но няма разбит обор. Щетата е оценена и съответно ще бъде изготвено предложение до МОСВ за обезщетяването по пазарни цени на стопанина.

Според експерти, средата на март не е рано за събуждането на мечките, тъй като в предишни години – с повече мечи нападения, е имало регистрирани щети дори през февруари.

Според налични снимки от фотокапани, заради меката зима и през месеци със сняг някои мечки се будят и появяват периодично, а после отново заспиват.

Случаят от Осиково бележи първите щети за тази година от стръвници в района, който до сега беше тормозен основно от вълчи глутници.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини