ЕВН вече отказва да проверява надписани сметки за ток

След последния протест в неделя, едва 37 души от Смолян са подкрепили подписката за колективен иск срещу ЕВН

Младеж от Смолян днес се е оплакал в офиса на Гражданско сдружение „ДНЕС” в Смолян, че от ЕВН са отказали да направят проверка на електромера му и надписаната сметка за ток, съобщиха от „ДНЕС”.

 Паралелно с това всеки гражданин, който иска да се направи проверка на електромера и е несъгласен със сметката си за ток, трябва да плати такса от над 40 лв. на енергодружеството, за да се установи дали има някаква манипулация на уреда за отчитане на тока и съответно в сметките за еленергия...

Фактурите за ток масово са  с различни нарушения, но най-драстичното е, че голяма част от тях са за много по-дълъг срок от законния. Други пък са до 31 декември 2012 г.

На практика това означава, че инкасатор трябва да е направил засичане на електромерите точно навръх Нова година, за което да му е платено двойно заради официалния почивен празничен ден.

Най- вероятно това е просто трик, за да не се калкулира сметка за прекалено дълъг период, какъвто законът забранява, а санкциите за това са големи, обясниха специалисти.

Днес в ДКЕВР и ЕВН е изпратена подписката на 37 смолянчани, които подкрепят завеждането на колективен иск срещу енергодружеството и искат разследване на всички нарушения.

Въпреки многократните призиви на организаторите на протеста от „ДНЕС” в неделя-24 февруари, едва 30 души от Смолян са се подписали под искането.

В последствие са се включили още 7 и така подписката е изпратена до ДКЕВР и ЕВН.

От гражданско сдружение „Днес” допълват, че ако някой иска да се подпише допълнително под това искане, може да го направи в офиса на Сдружението, но няма гаранция, че ще бъде взето под внимание, заради изтеклия на 25 февруари срок.

Останалите, ако искат проверка на сметките-трябва да си платят. Ако не им откажат това, разбира се, както в случая с младия мъж от Смолян днес.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини