С 500лв. по-малка средна заплата за родопчани спрямо столичани

Повече от 500 лева е разликата в средното възнаграждение, което получават работещите в Родопите и тези в столицата. Това показват данните на Регионалното статистическо бюро в областния град.

В сравнение с останалите области на страната, през четвърто тримесечие на миналата година, област Смолян е на 27-мо място по показателя средна работна заплата. Отново най-високо възнаграждение получават наетите в областите София (столица) – 1 074 лв., София (област) - 816 лв. и Враца-811 лева. В Смолянско средната заплата за месец октомври м.г. е била 566 лв., за ноември-549 лв. и за декември-554 лева.

Малко над 30 000 души са трудещите се родопчани, отчитат за месец декември от националната статистика. По предварителни данни на НСИ наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на миналата година се увеличават с 1.0% спрямо месец септември 2012 г.

В третото тримесечие на м.г. наетите лица в обществения сектор се увеличават с 6.3% (до 10.3 хил.), а в частния сектор намаляват с 1.6% .

В края на декември наетите лица са с 351 повече в сравнение със същия период на предходната година, като увеличението в обществения сектор е с 13.4%, а в частния сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват съответно с 4.2%.

За обществения сектор средната месечна заплата е 618 лв., а за частния-524 лева, отчитат от статистиката.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини