Уникална руска икона от Момчиловци, показват на изложба за 3 март в Смолян

Руска сабя,част от експозицията в музея

Уникалната казанска икона „ Света Богородица”, подарена през януари 1878 година от руски офицер на малката Калина, дъщеря на известния кехая Сивко Чакъра, ще бъде показана на изложба в историческия музей на Смолян.

 Иконата и досега се пази като покровителка на Радичевия род в Момчиловци, а смолянчани и гостите на града ще могат да видят експозицията, която се открива на 28 февруари в музея.

Богатата изложба е по повод  3 март - Националния празник на България и 135-годишнината от Руско-турската освободителна война и е подготвена от РИМ ”Стою Шишков” в  два тематични модула с общо 17 фотодокументални табла.

В тях са представени репродукции на гравюри и рисунки на руски, испански и френски художници и кореспонденти, илюстриращи обявяването, военните действия и победния край на това паметно историческо събитие, възкресило третата българска държава.

Друга тема е освободителният поход на генерал Пьотр Черевин през Родопите през януари 1878 година с документи и портрети на родопчани опълченци, дейността на капитан Петко Киряков през войната и борбата му срещу Сенклеровия бунт.

Представена е и дейността на известния родолюбец свещеник Атанас Келпетков, секретар на дружината на Петко войвода. Важен акцент в изложбата са представените музейни колекции от вещи, бойни реликви и наградни отличия, свързани с Руско-турската освободителна война.

Особено ценни са  пушката на Петко войвода, епитрахила на свещеник Атанас Келпетков, руския самовар, казашките стремена и патрондаши. Голям интерес представляват руското огнестрелно и хладно оръжие, български и руски ордени и медали за храброст и трофеите – турски пушки, офицерски саби и каракулаци.

Музеят съхранява и показва и ценна колекция от произведения на изкуството, свързани с паметното събитие.

Снимка: Реликва от Златоград

В изложбата важно място заемат и ценни реликви, съхранявани в музейните сбирки в град Златоград, село Орехово и село Павелско, свързани с освободителния поход на руските войски през Родопите. Особен интерес представляват и съхранените семейни реликви в частни колекции.

Изложбата се съпътства с документалния филм „Хроника на Руско-турската война 1877-78 година”.

 
 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини