Над 200 кукери ще "гонят" злото в Широка лъка на 3 март

Широколъшките песяци в действие

 Цяла седмица ще продължи „прогонването на злото" от кукерската дружина в Широка лъка. Местните кукери, известни като „песяци”, ще размахват саби от понеделник до неделя всяка вечер.

Маскирани кукери, опасан с многобройни чанове и тюмбелеци ще обикалят селото и ще огласят родопските сокаци.

Ритуалните обиколки ще завършат на 3 март с традиционния празник Песпонеделник, събиращ стотици туристи в родопското село.

Тази пролет карнавалното шествие съвпада с Националния празник на България, а гости на родопчани ще бъдат  5 състава от страната –дружини от Климент и Васил Левски, Карловско, от Драгоданово и Трапоклово, Сливенско, от златоградското село Долен. Заедно с песяците от Широка лъка те ще представят разнообразието на местните традиции в различните райони.

Над 200 ще са маскираните участници в ритуала по прогонването на нечистите сили, които ще размятат хлопки, звънци и страшни маски в общ атрактивен спектакъл и шествие.

Домакините ограничават времетраенето на кукерските игри, защото по традиция те се провеждат на централния площад, през който минава главният път Смолян и Девин, а това налага спиране на движението по време на маскарада.

 Тази година гост на селото бе президентът на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/  Хенри ван дер Кроон. Широка лъка стана член на международната организация с традиционния си празник „Песпонеделник”, се провежда всяка година в първата неделя на месец март.

Кукерският фестивал вече е придобил известност и привлича много любопитни туристи и гости, които с интерес наблюдават игрите на маскираните групи и пълнят туристическите бази не само в Широка лъка, но и в съседните села Стойките, Гела, Солища, Стикъл и курорта Пампорово.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини