Протестите в Смолян: "Народе,събуди се!"

Третият пореден протест в Смолян този път тръгна с шествие по главния булевард „България” през пешеходната зона в града към площад „Свобода”.

От сборния пункт пред сградата на театъра тръгнаха около 150 души с плакати и възгласи:

„Народе, събуди се!”, „Искаме бъдеще за нашите деца!”, а по пътя се присъединиха още хора, подкрепящи протестния митинг, организиран от структурите на Гражданско сдружение „Днес” в родопския град.

В челните редици на шествието, охранявано от няколко полицейски коли, освен български знамена се носеха и плакати с призиви: «Долу провокаторите» и „ЕВН е мафия”.

Половин час по-късно хората се събраха на малкия амфитеатър пред паметника на Христо Ботев, където организаторите обявиха, че протестът днес в Смолян не е само срещу монополистите, а и срещу безотговорната държавна политика като цяло.

Сред изказванията се обобщи тезата, че родопчани са обезверени и не вярват на нито един политик.

Политиците се атакуват с компромати, а нито един не дава конкретно предложение как да се справим със социалната криза в страната, бяха част от констатациите на лидерите на протеста от трибуната.

Смолянчани настояват за контрол на гражданите над политиците и промени в изборните закони, но не искат разпускане на настоящият парламент. Затова пък се настоя за наказателна отговорност от всеки политик, отговорен за настоящата безизходица в България.

Родопчани настояват още АЕЦ «Козлодуй» да задоволява вътрешния пазар, а да не изнася ток в чужбина, да се премахнат посредниците, както и да се разпусне ДКЕВР.

От трибуната на Стария център се поставиха и наболели въпроси от местно ниво – за отварянето на театъра,премахване на антените на мобилните оператори и изграждане на Онкологичен център в Смолян.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини