Смолянчани получават със 100лв. по-малко от държавата за здраве

Жителите на област Смолян са сред най-ощетените от държавата по отношение на плащанията за здравеопазване.

Това заяви народният представител от Коалиция за България – инж. Димчо Михалевски, който представи данни за извършените плащания в системата на здравеопазването през 2012г.  Депутатът призова родопчани от цялата област да се обединят и да си поискат парите, които са дали под формата на здравни вноски за болнична помощ, да им се предоставят обратно от Здравната каса за нормално финансиране на дейности и болнични отделения, както е било през последните 60-65 години.

„Дори да направим елементарна сметка се вижда, че хората в Родопите са ощетени .

Затова днес не работи Белодробния диспансер в Смолян, не работи болницата в Рудозем, не работи болницата в Девин.

Хората са принудени да дават стотици и хиляди левове допълнително, за да получат помощ в болница, като заради това затъват в дългове”, коментира още червеният депутат.

Той обясни, че  за 2012 г. НЗОК е предоставила на всички болници в България 1,448 милиарда лева или средно по 197 лева на  жител в страната. За същия период в Смолянска област са предоставени за болнична помощ само 11,709 милиона лева или средно по 96 лева на жител .

„С над 100лв. е ощетен всеки родопчанин. Ние не сме под робство, за да нямаме права, както в останалите градове на страната”, каза още депутатът и призова управляващите възможно най-скоро да решат кризата с липса на болницата в Девин, която трябва да има най-малко 4 отделения.

„Търпението на всички е изчерпано и повече няма накъде”, каза още инж. Михалевски и риторично попита как общините Смолян, Чепеларе, Доспат и Златоград, които са с кметове от ГЕРБ могат да получават от държавата, под формата на дотации над 14 млн.лв., а за болницата в Девин, която обслужва около 30 000 души в три общини няма 1,8 млн.лв. под формата на заем, за да се спасяват човешки животи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини