Девин отново на протест за болница

Днес жителите на общините Девин, Борино и Доспат подновиха протестите заради липсата на болница в Девин.

Гражданският протест ще бъде безсрочен докато не се реши проблема с липсата на лечебно заведение, на което разчитат близо 30 хиляди души от трите общини.

„Хората ще са на улицата всеки ден, като активните протести ще започнат от понеделник”, заяви председателят на инициативния комитет „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат” Валентина Павлова.

„Искаме да не ни лъжат повече, искаме справедливост и държавност. Искаме държавата да се намеси в тази ситуация”, призова Павлова и допълни, че само през месец януари в Девин има 12 смъртни случая.

Според нея от 2010 г. насам – „цяло едно село загива” - общо 557 са починали и това се дължи основно на липсата на болница, а хората ходят за елементарни изследвания до Смолян и Пловдив.

В Девин ще се разкрие дъщерно дружество на МБАЛ-Смолян, това обяви вчера в Смолян инж. Благовеста Янева – председател на Борда на директорите на МБАЛ-Смолян.

До началото края на месеца трябва да стане факт юридическото създаване на дъщерно дружество на МБАЛ-Смолян в Девин.

Това обаче ще стане едва след като паднат общо 5 наложени възбрани върху имота на лечебницата и приключи финансовия анализ, който ще уточни стойността на вещното право на ползване и наличността на техниката в болницата в Девин.

Според решението на Борда на директорите на МБАЛ-Смолян, директор на дъщерното дружество в Девин ще бъде д-р Красимир Събев.

Инж. Янева обясни още, след като е готов финансовия анализ и дъщерното дружество започне работа, ще стане ясно дали ще се разкрият четирите отделения, рентген и лаборатория в Девин, както настояват протестиращите родопчани от трите общини.

Висящ остава въпроса с изчистването на наложените възбрани на Девинската болница. Проблем е също, че едно от помещенията, в които трябва да се помещава рентгенова лаборатория, е отдадено под наем за три години.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини