Астрономите от НАО „Рожен”: Няма опасност за България

Зам.-шефът на обсерваторията е категоричен, че метеоритите над Русия и астероидът, който ще премине близо край Земята тази нощ, не са свързани

Падналият в Урал метеорит е необичайно явление, което се случва веднъж на няколкостотин или на хиляди години.

Това обясни зам.-директорът на Националната астрономическа обсерватория Николай Петров.

Според него падналият в Урал метеорит е от типа „хазартен” и вече е почти сигурно, че той не е част от астероида 2012 DA14, който се очаква да премине край Земята в дните 15 и 16 февруари.

DA 14 е открит в началото на 2012 г. и е нов за астрономите, но той е със сравнително голям диаметър от около 50 метра..

Според Николай Петров в Русия не става дума за откъсване на парче от астероида 2012 DA14, а за друго тяло, което се е движило в същата орбита. "Това ,което предстои тази вечер е наблюдавано от астрономите и знаем, че DA14 със сигурност няма да се удари в Земята", каза Петров.

„Хазартните” астероиди, се наблюдават от учени от цял свят, включително и от Рожен, и хипотетично те могат да са потенциална заплаха за удар със земята.

 „Това по принцип е възможно да се случи, но никой не може да каже кога, нито пък дали ще се случи подобно нещо, като това в Русия. Наблюденията и прогнозите се правят за големите астероиди, невъзможно е да се прогнозира какво може да се случи с по-малките тела”, допълни астрономът от Рожен.

 Той обясни още, че към момента има над 1300 астероида от тази група, но числото им варира.

Според статистиката обичайно на Земята за година падат около 18 000 метеорита (така се казват астероидите след падането си на земната повърхност - бел. ред.).  Общата им маса е близо 10 тона, а теглото на отделните парчета е между 100 и 500 грама.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини