Днес посрещнаха в родния Смолян детето със златния медал от Спешъл Олимпикс

Днес посрещнаха момичето, което спечели златен медал на 50 м. ски бягане и бронзов медал на 100 метра в същата дисциплина, на Световните зимни игри Пьонг Чанг’2013, от името на Спешъл Олимпикс България.

"Злати, ние се гордеем с теб, ти си нашата шампионка, посрещна я кметът Николай Мелемов, който бе гост на тържеството, подготвено в Ресурсния център в Смолян по посрещането на медалистката от Спешъл Олимпикс   2013  Златина Дерменджиева.

Градоначалникът връчи на 10-годишното момиче поздравителен адрес от община Смолян и материална награда от 200 лв., като подчерта, че скромната сума е за Златина и нейната сестра близначка Ани.

Той благодари на Спешъл Олимпикс за възможността да участва нашата състезателка, както и  на  учителите и възпитателите от Ресурсния център и Шесто ОУ, където учи Златина. Той получи и Сертификат за признателност  от Спешъл Олимпикс  за проявена съпричастност, интерес и ентусиазъм към Световните зимните  игри.

Десетгодишната Златина Дерменджиева представи  Смолян и страната ни на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, които отпразнуват постиженията на хора с интелектуални затруднения. Те  се проведоха в  периода 29 януари - 5 февруари в Пьонг Чанг (Южна Корея). Възпитаничката на Шесто ОУ „Иван Вазов” беше на подготвителен лагер в Мальовица и беше придружена от преподавателката от Ресурсния център в Смолян Нася Николова. Ресурсният център  помагаше  и подкрепяше  изцяло момичето, което е тяхна възпитаничка. Смолянското момиче беше най-младия участник от българската делегация.
 Спешъл Олимпикс България получи шест квоти за атлети с интелектуални затруднения, като четирима участваха в алпийските ски, а двама - в състезанията по ски бягане. По традиция квотите са предоставени на общините София, Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе, като участниците бяха избрани, чрез теглене на жребий от кметовете на общините. На 20 септември м.г. кметът Николай Мелемов изтегли в Ресурсния център, сред три предложения, името на Златина.

"Благодаря на Спешъл Олимпикс, на моите учители, на моя клас, на моите треньори и на моя кмет", каза развълнуваната Златина. Поздрав към нея и музикална програма изнесоха нейните съученици от ІV "а" клас и малчуганите от ОДЗ „Радост”.

Специални благодарности получи и класната на момичето Златка Табакова и ресурсната й учителка Нася Николова. Директорката на Ресурсния център Мария Семерджиева също поздрави Златина и връчи  подаръци на нея и сестра й. "Обичта ни към теб е безкрайна, гордеем се с теб, бъди жива и здрава", посочи Семерджиева. Шефът на РИО на МОМН в Смолян Иван Муцевски също поздрави Златина, като подчертя, че тя е много добър пример за екипна работа и благодари на Ресурсен център, и учителите от Шесто ОУ, където учат двете близначки.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини